Hoe chaos rust brengt in jouw IT-team

Evolane omarmt Chaos Engineering met Gremlin

In de afgelopen jaren zijn veel monolithische applicaties vervangen door gedistribueerde, op microservices gebaseerde applicaties. Veel fysieke servers worden vervangen door gevirtualiseerde resources of cloudoplossingen. Er is meer netwerkverkeer tussen applicatiecomponenten, virtuele omgevingen verbruiken meer en andere resources in vergelijking met monolithische applicaties, configuraties zijn uitgebreider… Op zijn zachtst gezegd: moderne applicaties en IT-landschappen zien er heel anders uit dan een paar jaar geleden. 

Evolueer mee met hedendaagse IT-omgevingen

Hoewel applicatietesten met unittests, integratietests en loadtests al mainstream zijn geworden, vragen we ons af of die inspanning nog steeds voldoet aan alle behoeften van een hedendaagse IT-omgeving. De vraag is: “Kunnen we nog steeds vertrouwen op onze huidige teststrategie om onze hedendaagse software als kwalitatief te beoordelen?” Organisaties moeten zich afvragen of ze hun IT-afdelingen nog steeds onder controle hebben.

Bereid je voor op het onverwachte

Bij Evolane steunen we de filosofie dat je altijd voorbereid moet zijn op het onverwachte. Wij zijn ervan overtuigd dat moderne IT-landschappen complexer zijn geworden en daarom een uitgebreide testaanpak vragen. Klassieke soorten testen geven ons gemoedsrust, door ons ervan te verzekeren dat applicaties doen wat we verwachten dat ze doen. Vandaag de dag voelen we echter de behoefte om afhankelijkheden tussen verschillende componenten en infrabronnen te testen.

“Kunnen we nog steeds vertrouwen op onze huidige teststrategie om onze hedendaagse software als kwalitatief te beoordelen?”

Weg van de reactieve aanpak

Het monitoren van applicaties en omgevingen kan teams waarschuwen dat er iets misgaat, maar dat is een reactieve waarschuwing wanneer de schade soms al werd aangericht. De kans is groot dat eindgebruikers al hinder hebben ondervonden, nog voor het team het probleem heeft opgelost. AI-monitoring probeert deze “reactieve” benadering op te lossen door problemen te voorspellen op basis van baselinegegevens. Maar zelfs met AI-monitoring zijn we afhankelijk van specifieke gebeurtenissen die plaatsvinden. Dit is waar Chaos Engineering (CE) van pas komt!

Chaos Engineering (CE)

Met Chaos Engineering gebruiken we een gecontroleerde aanpak om opzettelijk storingen in onze productieomgeving te injecteren en vervolgens het gedrag van onze applicaties te evalueren. Door servicestoringen, resourcestoringen en netwerkproblemen te simuleren, kunnen IT-organisaties actie ondernemen voordat eindgebruikers problemen opmerken. Chaos Engineering bereidt teams ook beter voor om te reageren wanneer zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Door proactief problemen te detecteren, zal er minder druk en stress zijn om een ​​oplossing te implementeren.

Gremlin partnership

Evolane heeft Gremlin gekozen als partner in ‘all things Chaos Engineering’. Gremlin is een toonaangevend Chaos Engineering-platform dat in 2015 werd opgericht door CE-pioniers van Netflix en Amazon. Het biedt een eenvoudige, intuïtieve interface waarmee u aanvallen veilig kunt orkestreren op alle cloudomgevingen (on-prem en hybride omgevingen worden ook ondersteund).

Lees hier onze andere blogs

A Day In The Life Of …

A Day In The Life Of …

onze Test Analist MarloesBenieuwd naar de werking van Evolane? Interesse in een job in ons team? Marloes gidst je doorheen haar dag als Test Analist bij Evolane. Want wie is er beter geplaatst om jou over deze werkplek te vertellen, dan één van je potentieel...

Lees meer
Cybersec Europe 2023

Cybersec Europe 2023

"Shield Your Core" met Akamai's MicrosegmentatieOp 19 en 20 april 2023 zal Evolane samen met technologiepartner Akamai aanwezig zijn op "Cybersec Europe", de opvolger van de succesvolle vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo Event. ​​Dit jaar luidt het...

Lees meer
Kennisdeling Microsegmentatie

Kennisdeling Microsegmentatie

Cybersecurity Experience Nederland en IT Leadership Belgium 2022Samen weet je meer dan alleen. Dat weten we bij Evolane! En waar leg je makkelijker contacten, dan op netwerking events? In het najaar van 2022 waren we enerzijds aanwezig tijdens Heliview’s Belgische IT...

Lees meer