Hoe chaos rust brengt in jouw IT-team

Evolane omarmt Chaos Engineering met Gremlin

Chaos Engineering met Gremlin

In de afgelopen jaren zijn veel monolithische applicaties vervangen door gedistribueerde, op microservices gebaseerde applicaties. Veel fysieke servers worden vervangen door gevirtualiseerde resources of cloudoplossingen. Er is meer netwerkverkeer tussen applicatiecomponenten, virtuele omgevingen verbruiken meer en andere resources in vergelijking met monolithische applicaties, configuraties zijn uitgebreider… Op zijn zachtst gezegd: moderne applicaties en IT-landschappen zien er heel anders uit dan een paar jaar geleden. 

Evolueer mee met hedendaagse IT-omgevingen

Hoewel applicatietesten met unittests, integratietests en loadtests al mainstream zijn geworden, vragen we ons af of die inspanning nog steeds voldoet aan alle behoeften van een hedendaagse IT-omgeving. De vraag is: “Kunnen we nog steeds vertrouwen op onze huidige teststrategie om onze hedendaagse software als kwalitatief te beoordelen?” Organisaties moeten zich afvragen of ze hun IT-afdelingen nog steeds onder controle hebben.

Bereid je voor op het onverwachte

Bij Evolane steunen we de filosofie dat je altijd voorbereid moet zijn op het onverwachte. Wij zijn ervan overtuigd dat moderne IT-landschappen complexer zijn geworden en daarom een uitgebreide testaanpak vragen. Klassieke soorten testen geven ons gemoedsrust, door ons ervan te verzekeren dat applicaties doen wat we verwachten dat ze doen. Vandaag de dag voelen we echter de behoefte om afhankelijkheden tussen verschillende componenten en infrabronnen te testen.

“Kunnen we nog steeds vertrouwen op onze huidige teststrategie om onze hedendaagse software als kwalitatief te beoordelen?”

Weg van de reactieve aanpak

Het monitoren van applicaties en omgevingen kan teams waarschuwen dat er iets misgaat, maar dat is een reactieve waarschuwing wanneer de schade soms al werd aangericht. De kans is groot dat eindgebruikers al hinder hebben ondervonden, nog voor het team het probleem heeft opgelost. AI-monitoring probeert deze “reactieve” benadering op te lossen door problemen te voorspellen op basis van baselinegegevens. Maar zelfs met AI-monitoring zijn we afhankelijk van specifieke gebeurtenissen die plaatsvinden. Dit is waar Chaos Engineering (CE) van pas komt!

Chaos Engineering (CE)

Met Chaos Engineering gebruiken we een gecontroleerde aanpak om opzettelijk storingen in onze productieomgeving te injecteren en vervolgens het gedrag van onze applicaties te evalueren. Door servicestoringen, resourcestoringen en netwerkproblemen te simuleren, kunnen IT-organisaties actie ondernemen voordat eindgebruikers problemen opmerken. Chaos Engineering bereidt teams ook beter voor om te reageren wanneer zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Door proactief problemen te detecteren, zal er minder druk en stress zijn om een ​​oplossing te implementeren.

Chaos Engineering met Gremlin

Lees hier onze andere blogs

Phishing

Phishing

Brand protectorVersterk de beveiliging van je merk tegen phishing-aanvallenIn het digitale tijdperk waarin we leven, vormen cybercriminelen een constante bedreiging. Deze bedreigingen hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld en zijn veelomvattender geworden,...

Lees meer
A Day In The Life Of …

A Day In The Life Of …

A day in the life of ...onze Perfomance Engineer DylanOntmoet Dylan! Vijf jaar geleden startte hij bij Evolane in het kader van een stage. Vandaag is Dylan een vaste waarde binnen het Performance Monitoring Team. En wat voor één! Als Dynatrace performance engineer...

Lees meer
Breaking the Ransomware Kill Chain

Breaking the Ransomware Kill Chain

Tijdens Cybersec Europe 2023De dreiging van ransomware-aanvallen kent een ongeziene piek. In 2022 kreeg de helft van alle organisaties te maken met een aanval van deze categorie. Voor de helft van hen kwam dit als een totale verrassing, omdat zij ervan overtuigd waren...

Lees meer