Mega-events: neem controle over jouw websiteverkeer

Met Akamai’s en Queue-It’s virtuele wachtkamer 

Inmiddels kennen we allemaal de voordelen van een sterk CDN. Het cachen van content zorgt voor minder serverbelasting en netwerkvertraging, betere laadsnelheid, geoptimaliseerde beschikbaarheid en verhoogde websitebeveiliging. Het besparen van kosten, door bijvoorbeeld de reductie van bandbreedte is een mooie bonus. Maar is dit voldoende in het geval van online mega-events?

Verlicht de origin met content caching

Evolane’s CDN-partner Akamai verhoogt de prestaties van websites door gecachete pagina’s aan de rand van het internet en dichtbij de klant te voorzien, door middel van meer dan 300.000 servers over de hele wereld. Evolane en Akamai werken samen om aan de hand van dit content delivery network, de applicatie en de infastructuur van de klant te ontlasten van duizenden verzoeken. Maar voor speciale events die uitzonderlijk veel en gelijktijdig webverkeer veroorzaken, hebben we meer nodig dan dit.

Virtuele wachtkamers voor mega-events

Requests die bijvoorbeeld de kaartverkoop van mega-events en dergelijke afhandelen, kunnen niet in de cache worden opgeslagen en hebben op die manier een impact op de servers. Elke website is namelijk gelimiteerd in de hoeveelheid verkeer hij kan verwerken. Er is met andere woorden een unieke oplossing nodig om knelpunten op jouw infrastructuur en applicaties te voorkomen, maar een on-demand schaalbare site is een technische uitdaging met een serieus kostenplaatje. Een virtuele wachtkamer kan een oplossing bieden, door de last van de verzoeken op jouw applicatie te verlichten.

“Een virtuele wachtkamer kan een oplossing bieden, door de last van de verzoeken op jouw applicatie te verlichten.”

COVID-vaccinatiecertificaten

Evolane bracht Akamai EdgeWorkers en Queue-It bij elkaar en implementeerde een veilige virtuele wachtkamer voor de distributie van Covid-19-vaccinatiecertificaten. Deze wachtkamer wordt tijdens het inloggen op de drukke uren geactiveerd, om te voorkomen dat de website overloopt van verzoeken. Daardoor krijgen bedrijven opnieuw de controle over hun omgeving en krijgen bezoekers die de site bereiken de gebruikerservaring die ze verdienen.

De blinde vlek van client-side integraties

Voor de client-side connector van Queue-It wordt JavaScript-code ingevoegd op de relevante pagina’s die door de wachtkamer moeten worden beveiligd wat eenvoudig en snel te implementeren is. Deze manier blijkt echter minder veilig dan server-side connectoren, omdat technisch onderlegde eindgebruikers de clientcode kunnen manipuleren en de wachtrij zo kunnen overslaan. De server-side integratie van Queue-It geniet onze voorkeur, omdat de uitvoering aan de serverzijde ervoor zorgt dat men de clientcode niet kan manipuleren. 

Extra beveiliging met Akamai EdgeWorkers

Maar hoe werken Akamai Edgeworkers dan precies? Wanneer een gebruiker een verzoek doet aan uw backend, activeert Akamai de ‘wachtrij-IT worker’. Deze workers valideren de verzoeken en verwijzen de bezoekers –  indien nodig – door naar de wachtrij. Het bijkomende voordeel is dat je jouw klanten realtime informatie en communicatie kan bieden. Ondertussen kunnen gecachete pagina’s door het CDN blijven gebruikt worden, zonder wachtrij. Ook Akamai’s webapplicatie-firewall, DDoS-preventie en bot management blijven hun werk doen. Zij kennen de reden voor het wachten, de positie in de rij, het aantal andere wachtenden en krijgen zelfs aangepaste live berichten. Virtueel wachten was nog nooit zo veilig en comfortabel!

Lees hier onze andere blogs

A Day In The Life Of …

A Day In The Life Of …

onze Customer Success Manager DaveBenieuwd naar de werking van Evolane? Interesse in een job in ons team? Dave gidst je doorheen zijn dag als Customer Success Manager bij Evolane. Want wie is er beter geplaatst om jou over deze werkplek te vertellen, dan één van je...

Lees meer
Kinepolis Success Ride

Kinepolis Success Ride

Een verhaal van wereldwijd succesWie kent Kinepolis niet? Niet alleen staat de naam synoniem voor de ultieme bioscoopervaring, het is ook nog eens een groep professionals waarmee het aangenaam werken is. Hoe we dat weten? We zijn inmiddels al een tijdje dé partner van...

Lees meer
Hoe chaos rust brengt in jouw IT-team

Hoe chaos rust brengt in jouw IT-team

Evolane omarmt Chaos Engineering met GremlinIn de afgelopen jaren zijn veel monolithische applicaties vervangen door gedistribueerde, op microservices gebaseerde applicaties. Veel fysieke servers worden vervangen door gevirtualiseerde resources of cloudoplossingen. Er...

Lees meer